Pikó András: A Fidesz rossz állapotát tükrözi, hogy ismét Sára Botondot indítják Józsefvárosban

2024. április 27. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez nem ugyanaz a meccs, mint amit öt évvel ezelőtt lejátszottunk. Nem ugyanabban a pozícióban vagyunk, és nekem nem ugyanolyan a felkészültségem, mint akkor” – fogalmazott a Hvg.hu-nak adott interjúban Pikó András józsefvárosi polgármester, aki 2019-ben szoros csatában győzte le a Fidesz polgármesterjelöltjét, Sára Botondot. Sára akkor nemcsak a polgármesteri széket bukta el, de az egyéni körzetben is kikapott a momentumos Szarvas Koppány Bendegúztól.

Pikó szerint a 2019-es választáson a Fidesz nem vette őt komolyan, és erre ráfizettek.

„Ezt a szívességet valószínűleg most nem fogják megtenni nekünk.”

Szerinte erősebb pozícióban van most, hiszen van mögötte öt év kerületvezetés, a fideszes Sára Botond pedig a 2022-es országgyűlési választáson is kikapott Jámbor Andrástól, a Szikra Mozgalom képviselőjelöltjétől a józsefvárosi-ferencvárosi választókerületben.

„Anélkül hogy Sára Botondot minősíteném, az, hogy ennyi kudarc után a kormánypártok őt indítják, a Fidesz jelenlegi rossz állapotát tükrözi, ahogy a plakátján is szerepel: »Józsefváros jobbat érdemel«. Nála. Ami pedig az esélyeimet illeti, egy kicsit bizakodóbb vagyok, mint 2019-ben” – mondta Pikó.

Az interjúban arról is beszél, hogy a kerületben évek óta nem látta Kocsis Mátét, aki korábban Józsefváros polgármestere és országgyűlési képviselője volt. Mint ahogy Sára Botonddal sem találkozott Pikó a VIII. kerületben az elmúlt öt évben, így nem tudja, hogy ellenfele honnan veszi azt, hogy több lett a hajléktalan ember Józsefváros utcáin.

„Mi kapcsolatban állunk a kerületben működő hajléktalanellátókkal és utcai szolgálatokkal, az ő adataik nem támasztják alá Sára Botond állítását

– mondta a józsefvárosi polgármester. – Másrészt azt sem tudom, hogy Sára Botond hogyan záratná be az említett intézményeket, hiszen ezek nem kerületi, hanem fővárosi, egyházi és civil fenntartásban vannak.” Pikó szerint a fideszes vezetés idején sem csináltak semmit ezen a téren, a hajléktalanellátók bezárása pedig csak növelné az utcán lévő emberek számát.

Sára Botond pár hete arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy mióta Pikó vezeti a kerületet, nagyon komoly probléma van a közbiztonsággal, koszosak az utcák, a hajléktalanhelyzet pedig egyenesen tarthatatlanná vált. Ellenfele szemére vetette azt is, hogy jó kapcsolatokat ápol a hajléktalanellátó szervezetekkel, és az önkormányzat pénzét osztogatta nekik az elmúlt években.

„Az egyik első intézkedésünk lesz, hogy ezen változtatunk, mert Józsefváros nem képes arra, hogy Budapest összes hajléktalanját ellássa. Éppen ezért a megoldás az, hogy azokat a hajléktalanellátó intézményeket, amelyek nem működnek hatékonyan, be kell zárni, és Budapest hajléktalanellátását teljesen újra kell szervezni” – mondta Sára.

Pikó azt ígéri, ha ismét megválasztják, folytatni szeretné a lakhatási programot, és fejlesztené az egészségügyet is. „Be fogjuk vezetni az online időpontfoglalást a háziorvosi rendelőknél, és olyan kerületi szűrőbuszokat is tervezünk beszerezni, amelyek cukorbetegség, magas vérnyomás és egyéb népbetegség szűrésére alkalmasak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!