Orosz csapásoktól tartva gyerekkórházat is evakuáltak Kijevben

2024. április 27. – 12:02

Orosz csapásoktól tartva gyerekkórházat is evakuáltak Kijevben
Evakuálnak egy kórházat Kijevben orosz rakétacsapásoktól tartva április 27-én – Fotó: Alina Smutko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szombati hírösszefoglalónk az orosz–ukrán háború eseményeiről.

  • Az ukrán főváros tisztviselői bejelentették két kórház – köztük egy gyermekkórház – evakuálását, mert attól tartanak, hogy orosz csapások célpontjai lehetnek, írja a Guardian. A kijevi városvezetés pénteken közölte, hogy terjed egy videó az interneten, ami kifejezetten ezeknek az intézményeknek a támadásáról szól. Hivatkoztak a belarusz KGB vezetőjének megjegyzéseire is, aki az országos televízióban azt mondta, hogy az épületekben „beteg gyerekek mögé bújó” katonai személyzet tartózkodik. Kijev „abszolút hazugságnak” nevezte az állítást.
  • Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket szombaton, legalább egy ember megsérült – közölte Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter. Azt mondta, hogy az orosz csapások a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régiót, Lviv és Ivano-Frankivszk nyugati térségeit célozták. Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója Telegram csatornáján közölte, hogy Dnyipróban és Krivij Rihben megsérült több energetikai infrastrukturális létesítmény és több helyről tüzet is jelentettek, Krivij Rihben pedig jelenleg fennakadások vannak a vízellátásban. Hozzátette, hogy az ukrán légvédelem 13 orosz rakétát lelőtt hajnalban. A DTEK, Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata azt közölte, hogy négy hőerőművét érte támadás, több berendezésben komoly károk keletkeztek, a támadás következményeinek felszámolása jelenleg is tart. A cég szerint a hajnali támadásnak voltak áldozatai is, de erről más részleteket nem közölt. (MTI)
  • A krasznodari térségben részben felfüggesztette a munkáját egy orosz olajfinomító, amit ukrán drónok találhattak el – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség szombaton. Eduard Trudnyev, az olajfinomítót működtető Szlavjanszk cég vezérigazgatója arról számolt be, hogy szombatra virradó éjszaka tíz drón érte el a szlavjanszki létesítményt, ahol komoly tűz keletkezett. Egyelőre oltják a tüzet, ezért nincs információ a károk tényleges nagyságáról. Az orosz védelmi minisztérium szerint a krasznodari terület fölött 66 ukrán drónt semmisítettek meg az éjszaka. (MTI)
  • A Pentagon közölte, hogy az új katonai segélycsomag részeként hamarosan Patriot légvédelmi rakétákat és tüzérségi lőszereket küld Ukrajnába. Az Egyesült Államok 6 milliárd dollárt használ fel erre a célra – közölte pénteken Lloyd Austin védelmi miniszter, aki hozzátette, hogy a rakéták indítására szolgáló Patriot-rendszereket nem küldenek. „Óva intenék mindannyiunkat attól, hogy a Patriot legyen az ezüstgolyó” – mondta Austin. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a Patriotokra „sürgősen” szükség van a növekvő orosz légi fenyegetéssel szemben, és „most azonnal életeket menthetnek és kell menteniük”. (BBC)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!