A kormány kiemelt jelentőségűvé minősítette a bedőlt csornai napelemgyár felszámolását

2024. május 10. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Stratégiailag kiemelt jelentőségű eljárássá minősítette a bedőlt csornai napelemgyár felszámolását a kormány – írja a 24.hu a csütörtökön megjelent Magyar Közlöny alapján. Vagyis a kormány megítélése szerint a cég adósságainak rendezéséhez nemzetgazdasági érdek/kiemelt közérdek fűződik. A döntés péntektől hatályos.

A bíróság május 3-án rendelte el a fizetésképtelenné vált csornai napelemgyártó cég, a Ecosolifer Heterojunction Kft. felszámolását.

Korábban már a Telex is beszámolt az állami forrásokból megtámogatott gyárról, ami nemrég állásidőre küldte a dolgozóit, miközben a januári bérek kifizetésével is késlekedik.

A 24.hu szerint a csornai gyár a termelés 2020-as indulása óta kezdte el felhalmozni az adósságait, és három év alatt 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze – miközben a napelemek gyártása és eladása egyre inkább felpörgött. A bajba került céget azok a jelentős összegek sem segítettek ki, amikkel a kormány már a kezdetektől fogva támogatta: a cég 1 milliárd forint támogatást kapott, közel 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el, az állami Eximbank 22,5 millió euró hitelt adott neki, valamint az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egy 40 millió eurós hitelt fektetett a csornai projektbe.

Mindemellett az MFB a működéshez is nyújtott forrást, az állami bankcsoporthoz tartozó Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt. pedig közel kétmilliárd forint hitelt kölcsönzött az Ecosolifernek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!