Eldugult csatorna miatt került akkugyártáshoz használt oldószer a gödi Samsung-gyár melletti földekre

2024. május 10. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az akkumulátorgyártáshoz is használt, magzatkárosító NMP-oldószert talált a Greenpeace a gödi Samsung-gyár által is használt kommunális szennyvízcsatornában – olvasható a Greenpeace Magyarország oldalán. A Greenpeace országos petíciót indított a hazai akkumulátorgyártás szigorú szabályozásáért.

A Greenpeace-t még február 21-én riasztotta a Göd-Ért Egyesület, miután nagy mennyiségű szennyvíz folyt ki az üzem melletti termőföldre. A zöldszervezet mintákat vett a vízből, majd azokat laboratóriumokban megvizsgálták, és kimutatták, hogy a minták jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű NMP-oldószert tartalmaznak, aminek reprodukciókárosító hatása van.

Ezután a Greenpeace a hatóságokhoz fordult, köztük a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez (DMRV), ami a szervezet adatigénylésére azt válaszolta, hogy dugulás miatt folyt ki a termőföldre a gödi gyár szennyvize. „2024. február 21-én a Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának szociális szennyvizét szállító

gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be. A dugulás következtében városi-kommunális eredetű szennyvíz lépett ki a felszínre Göd, »Bócsai körforgalomnál«, amely a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott”

– írta a DMRV válaszlevelében.

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője közölte, hogy „a szervezet követeli a történtek teljes kivizsgálását, valamint azt, hogy legyen jogi következménye a szennyezésnek, és tegyenek azonnali lépéseket, hogy a jövőben ne történhessen meg hasonló szabálytalan kibocsátás.”

Felmerül a kérdés, hogy eleve miért is működik még a gödi Samsung-gyár, hiszen ahogy egy május 3-i cikkünkben is megírtuk, az üzemnek már egy hete le kellett volna állnia. Ugyanis a bíróság ideiglenesen felfüggesztette a gyár környezethasználati engedélyét. Ebben a cikkben szedtük össze, hogy mi is a baj a Samsunggal, és miért függesztették fel az engedélyét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!