Az MVM az orosz hátterű NBB óriáshiteléből fejleszti a hazai gázhálózatot

2020. október 12. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MVM általában is nagyon szereti a szupranacionális fejlesztési intézetek hiteleit, mert a saját hosszú távú (akár 30-50 éves) időhorizontjához jobban tudja igazítani ezeket, mint a kereskedelmi bankok rövidebb hiteleit. Az orosz kötődésű NBB kiválasztása sem véletlen, a hasonló uniós bank, az EIB mint az MVM egyik legnagyobb hitelezője már kevésbé kapható a fosszilis célok megfinanszírozására.

A 100 millió eurós óriáshitel (vagyis inkább hitelkeret) tényét a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) jelentette be, és mint közelmúltbeli legnagyobb hitelfolyósítását említette. Az orosz kötődésű, de sok egykori KGST-tagállamot összefogó fejlesztési bank, amely a nyugat-európai EIB kistestvérének tekinthető (hasonló profil, azonos konstrukciók, de más regionális fókusz) az MVM Csoport számára a magyar energetikai infrastruktúra fejlesztéséhez adott hitellehetőséget.

Ide nyomva van még egy nagy rakás friss cikkünk.

A felhasználási cél

Az ügylet feltételei szerint az NBB 15 éves futamidővel 100 millió euró értékű hitelkeretet nyit, amelynek célja az MVM földgázelosztó rendszerének (DSO) korszerűsítése. A 29 158 km-es vezeték megújítása és a szolgáltatás minőségének javítása mellett a hitelkeret az okos fogyasztásmérők telepítéséhez, a mérésiadat-kezelő rendszerek bevezetéséhez és az okosváros (smart city) projektek megvalósításához is rendelkezésre áll.

Mennyi az annyi?

„A megállapodás révén egy újabb nemzetközi banki partnerrel sikerült hosszú távú, versenyképes finanszírozási megállapodást kötnünk”

– mondta Sum János, az MVM Csoport gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Maga a kamat nem publikus, de úgy tudjuk, hogy az NBB is nagyjából az EIB feltételeihez hasonló, vagyis elég kedvező kamatfeltételeket kínál. Felmerülhet persze, hogy a Paks 2 orosz finanszírozása és az orosz gázfüggőségünk mellett mennyire segíti a magyar energiaágazat függetlenedését Oroszországtól, ha újabb hitel érkezik egy orosz kötődésű banktól, de azt hallottuk, hogy az MVM hitelportfóliójában az NBB nem kimagasló, például az EIB és az MFB is méretes finanszírozó.

Hosszú időre, gázcélra nem könnyű

A hitelező kiválasztását az is befolyásolhatta, hogy az MVM-nek nagyon hosszú hitelekre van szüksége a hosszú távú beruházásai miatt, ezért szívesen választ ilyen időtávban gondolkodó nagyobb szupranacionális finanszírozókat. De az is fontos lehetett, hogy gázeszközöket már nehezebb másokon keresztül finanszíroztatni, egyre többen már kizárják a fosszilis ügyeket a hitelezhető célokból. Megújulóra könnyű, általában villamos energiára is könnyebb hitelt kapni, ilyenekre van is MFB-s, EIB-s forrás, de gázvezeték-megújításra már nehezebb.

Az MVM gázhálózata a hat korábbi gázszolgáltató közül hármat (Égáz, Dégáz, Főgáz) fed le, ezek piaci súlyát lehet a hálózat hossza vagy a rajta áthaladó „anyag” alapján is mérni, mindenesetre az MVM-portfólió nagyjából az összes hazai hálózat fele lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!