Vagyonkezelés felsőfokon. A CPI sikersztorija a magyar ingatlanpiacon (x)

2024. április 30. – 10:50

Vagyonkezelés felsőfokon. A CPI sikersztorija a magyar ingatlanpiacon (x)
Fotó: CPI Hungary

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A nagy volumenű ingatlanállomány integrálása a meglévő portfólióba jelentős kihívás elé állította a vagyon- és ingatlankezelési divíziókat, azonban az eredmények önmagukért beszélnek.

A vállalat alacsonyan tartotta az üresedési rátát, folyamatosan fejleszti a saját bérlőközpontú és fenntartható szolgáltatásait, miközben megőrizte a portfólióba épülő vállalatok sikeres megoldásait. A CPI Hungary az ingatlanpiaci vállalatok között elsőként állított fel ESG stratégiát, illetve bevezette a zöld bérleti szerződést. A komplex és teljeskörű szolgáltatásközpontú vállalatirányítás házon belül kezeli a vagyon-, az ingatlan- és a létesítménymenedzsment feladatokat.

A CPI Property Group a legnagyobb jövedelemtermelő ingatlantulajdonosok egyike
Európában: 2023-ban a teljes portfóliója meghaladta a 20,3 milliárd eurót. Ezen belül
a CPI Hungary Magyarország legnagyobb irodaállomány-tulajdonosa és -üzemeltetője, illetve a hazai retail piacon – a bevásárlóközpont-üzletágban – a negyedik legnagyobb szereplő. A vállalat hazánkban jelenleg 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi ingatlan-területet kezel, a vagyonkezelési divízió 51 fővel működik. A magyarországi portfólió összértéke 1,3 milliárd euró, miközben a kihasználtság 93%-ot tesz ki.

A vállalathoz 328 500 négyzetméternyi irodaterület tartozik olyan épületekkel, mint a myhive Haller Gardens, az Arena Corner vagy éppen a BudaPart Gate. A portfólió számos épülete elérte vagy megközelítette a 100%-os kihasználtságot, amely a tavalyi számoknak is köszönhető, hiszen 54 ezer négyzetméternyi területre több mint 60 bérleti szerződést írtak alá 2023-ban.

Az irodaházak mellett a vállalat kiskereskedelmi portfóliója 275 ezer négyzetméteren évi 65 millió látogatót fogad, olyan bevásárlóközpontok és bevásárlóparkok tartoznak ide, mint az Europeum, a Pólus, a Campona és a Stop Shop bevásárlóparkok. Továbbá a hotelek közül az ingatlanállomány része a Mamaison Andrássy Hotel, a Courtyard Marriott és a Marriott Budapest.

Fotó: CPI Hungary
Fotó: CPI Hungary

Integráció, diverzifikált portfólió és in-house szolgáltatások

Az ingatlanportfóliók integrálása számos kihívás elé állította a CPI Hungary-t. Egyrészt
három különböző cégkultúrával rendelkező ingatlanpiaci vállalatot vontak össze egy egységes vagyonkezelési rendszerbe, amelynek során a két bekapcsolódó vállalat – Immofinanz és SIMMO – erősségeit megtartották, elég ha csak a myhive irodamárkát említjük meg.

Másrészt különböző eszközökről beszélhetünk, hiszen az irodaházak, kiskereskedelmi
központok és szállodák eltérő célközönséggel, működési metódussal, műszaki tartalommal,valamint szolgáltatási csomagokkal rendelkeznek, ezért minden szegmensben egyedi szemléletmóddal kell a vagyonkezelési feladatokat ellátni.

Harmadrészt a jelenlegi átalakuló gazdasági környezetben az egyes eszközöket eltérő módon érintik az aktuális trendek és mutatók, így a szállodaipar fellendülést él át, az irodapiac folyamatosan alkalmazkodik az új trendekhez, míg a bevásárlóközpont-üzletág a jól ismert kihívásokkal küzd. Vagyis az integrált vállalatirányítás diverzifikált portfólióval párosul, amely egyedi megközelítési módokat jelent a menedzsment számára.

A vállalat versenyképességét az integrált vagyon- és ingatlankezelés, illetve a korszerű
energiastratégia biztosítja, így házon belül a vagyon-, az ingatlan- és a létesítménykezelési divíziók teljes összhangban és hatékonyan működnek. Az in-house szolgáltatások hosszú távon bérlőmegtartó erővel bírnak, elősegítve a gyors reakcióidőket a bérlők problémáinak kezelésére, illetve a hatékony és rugalmas épületüzemeltetési megoldásokat, amelyek magas kihasználtsági mutatókat eredményeznek.

Fotó: CPI Hungary
Fotó: CPI Hungary

A fenntartható jövőért közösen a bérlőkkel

A menedzsment folyamatosan innovációban gondolkodik, miközben szolgáltatáspaletta sokszínű és átjárható akár több ingatlanra vonatkozóan is a portfólión belül. Emellett a vállalat munkatársai aktív kommunikációt folytatnak a bérlőkkel, hogy rugalmasan alakíthassák a szolgáltatásaikat a legújabb igényeknek megfelelően.

A CPI Hungary Magyarország legnagyobb irodaportfólió tulajdonosaként és üzemeltetőjeként aktívan támogatja a teljes szektor ESG szemléletének formálását. A cég hazánkban az ingatlanpiacon elsőként állított fel ESG stratégiát, illetve elsőként ajánlott a bérlőinek „Fenntarthatósági megállapodást”, közismertebb nevén zöld bérleti szerződést. Ezek alapján fenntarthatósági fórumokat tart évente kétszer, hogy megismertesse a bérlőket a környezettudatos együttműködési lehetőségekkel, illetve együtt hatékonyan csökkentsék az ingatlanok és bérlemények környezetre gyakorolt negatív hatásait.

Jelentős előny, hogy a CPI Hungary korszerű energiastratégiájával stabilan tartotta az árakat az elmúlt években, többek között a portfólió villamosenergia-szükségletét régiós megújuló energiaforrásokból biztosítja származási garanciával. 2024-ben már a CPI Hungary összes épülete az egységes energiastratégia keretrendszere szerint fog működni, amely támogatja a fenntartható működést, fenntartja a bérlői elégedettséget és a magas kihasználtságot.

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a Langmár Kommunikáció Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!