Sakkfeladvány a Telexen: egy jó futó + szemfülesség = nagy nyeremény

2024. május 1. – 07:12

Másolás

Vágólapra másolva

A sötét király beszorult a sarokba, az egyetlen gyalogja pedig nincs messze az átváltozástól, csak éppen nem tudja megvalósítani, így elsősorban a futó nyújthat védelmet. És hát nyújt is valamennyire, mert a bástya alapsori sakkját el tudja zárni. Szaknyelven: belenéz a mattképbe.

A világosnak így egy kis fondorlatra is szüksége van, ha három lépésben le akarja zárni ezt a partit. A feladat nem túl nehéz, és ahogy mindig, ezúttal is az első lépés a kulcs, utána egyértelművé válik a megoldás. Segítségül: valamennyi figurának jelentősége lesz, nem csak véletlenül vannak elhelyezve a táblán. A programmal végigkattintgathatja a lehetséges befejezéseket

E heti sakkrejtvényünket szokás szerint Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

A megoldás:
1. Bh8!! Ütésbe kell tenni a bástyát, ez a ráterelés, a legerősebb tiszt nélkül megoldható ez az állás. 1… Fxh8 Sötétnek nincs más választása, mint el kell fogadni az áldozatot, mert például, ha c1-re megy a futó, akkor a világos g7-ről ad sakkot, vagyis 2.Fg7+, és többféle mattal lehet befejezni.
2. g7! Erre gyaloglépés jön, most a lépéskényszerbe kerülő sötét kénytelen önmagát „bemattolni”, a futónak ezt is ütnie kell. 2...Fxg7
3. Fxg7 matt. Világos pedig behúzza ebben a tetszetős a végállásban a mattot. Az állás cáfolhatatlanul bebizonyítja, hogy egy futóval is lehet mattot adni, ha van káros bábja az ellenfélnek, mint jelen esetben az a-gyalog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!