Zöldre cserélte a piros trikót Vas Blanka a spanyol kerékpáros körversenyen

2024. május 1. – 18:09

Zöldre cserélte a piros trikót Vas Blanka a spanyol kerékpáros körversenyen
A zöld trikós Vas Blanka a a Vuelta a Espana 4. szakasza után Zaragozában 2024. május 1-jén – Fotó: Alex Broadway/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka negyedik lett a Vuelta a España országúti kerékpáros körverseny szerdai, 4. szakaszán. Az SD Worx-Protime 22 éves magyar bajnok bringás elvesztette ugyan az összetett első helyét, viszont a pontversenyt továbbra is ő vezeti – számolt be erről az MTI.

Szerdán a Molina de Aragón és Zaragoza közötti 142,3 kilométeres táv várt a versenyzőkre. A szinte végig lejtős útvonalon korán kettészakadt a mezőny, az összetett éllovasaként piros trikót viselő Vas az első, mintegy húszfős csoportban tekert. A szakasz közbeni gyorsasági részhajránál Vas közvetlen riválisa, az összetettben egy másodperces hátrányban lévő holland Marianne Vos (Visma-Lease a Bike) volt a leggyorsabb, így a befutóhoz úgy érkeztek meg, hogy Vas csak abban az esetben tarthatta meg a piros trikót, ha Vos előtt végez az első három hely valamelyikén.

Hat kilométerrel a cél előtt egy rövid emelkedőn jó ütemeben indult meg az amerikai Kristen Faulkner (EF Education-Cannondale), és bár egy négyfős boly – benne Vassal – majdnem utolérte, végül nem tudtak rá felzárkózni. Vas csoportját viszont utolérte egy nagyobb boly, de Faulknert így sem tudták már befogni, az amerikai versenyző tíz másodperces előnnyel megnyerte a szakaszt.

Az ausztrál Georgia Baker (Liv AlUla Jayco) lett a második, miután sprintben legyőzte Vost, aki a harmadik hellyel is átvette a vezetést az összetettben. Vas Blanka kevéssel lemaradva negyedik lett, az összetettben pedig Vos mögé került, öt másodperc a hátránya. A sprinterek pontversenyében viszont változatlanul Vas áll az élen, aki nyolcat megőrzött a 15 pontos előnyéből, így zöld trikóban állhat rajthoz az 5. szakaszon.

Csütörtökön jön a verseny első igazi hegyi befutója, a 114 kilométeres szakasz Huescából indul, a befutó pedig 1103 méter magasan, Jaca városában lesz. A nyolc etapból álló spanyol körverseny vasárnap ér véget Madridban.

Eredmények:
4. szakasz, Molina de Aragón–Zaragoza, 142,5 km:

  • 1. Kristen Faulkner (amerikai, EF Education-Cannondale) 3:02:37 óra
  • 2. Georgia Baker (ausztrál, Liv AlUla Jayco) 10 másodperc hátrány
  • 3. Marianne Vos (holland, Visma-Lease a Bike) azonos idővel
  • 4. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) a. i.

Az összetett élcsoportja:

  • 1. Marianne Vos (holland, Visma-Lease a Bike) 9:59:42 óra
  • 2. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) 5 másodperc hátrány
  • 3. Kristen Faulkner (amerikai, EF Education-Cannondale) 9 mp h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!