Már fitneszlabdákon egyensúlyoznak a robotkutyák

2024. május 7. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók egy új módszerrel olyan jól betanították a robotkutyájukat, hogy az első próbálkozásra tökéletesen egyensúlyozott egy fitneszlabdán – írja az Interesting Engineering. A Pennsylvaniai Egyetem és a Texasi Egyetem szakemberei a cég segítségével az Nvidia Eureka-platformját használták erre.

Abból kialakították a DrEureka nevű nagy nyelvi modellt, aminek az a lényege, hogy áthidalja a robotok szimulációban történő betanítása és a valóság közötti különbséget.

A kutatásról készült tanulmányukban azt írják, hogy a platform remekül működik, és mindent automatizál, kezdve a betanítással egészen a valós alkalmazásig. Először egy robotkutyát egy szimulációban tanítottak meg, hogy kell a nagy labdán egyensúlyozni, és a robot ezt az első próba során tökéletesen alkalmazta.

Jim Fan, az Nvidia ezzel foglalkozó szenior kutatója szerint a szimulációból való átszoktatás egyik nehézsége az, hogy nagyon időigényes, mert egy robotikai szakembernek minden paramétert egyesével kell igazgatnia. A DrEurekával ezt a folyamatot gyorsítanák fel.

Betáplálják a nagy nyelvi modellbe a feladathoz tartozó és biztonsági instrukciókat, valamint a környezet forráskódját. Az Eureka-platform ebből összerak egy standardizált jutalmazó megoldást, amit több szimulációban is tesztelnek, hogy a DrEureka ki tudja alakítani a megfelelő készségeket.

A robotkutya ezek alapján ügyesen egyensúlyozott a nagy labdán, és ezt több különböző terepen is kipróbálták. Azonban a kutatók szerint a DrEureka fejlesztésében rengeteget segíthet, ha nemcsak a szimulációkból, hanem valós kudarcokból is taníthatják majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!