Jákob létrája létezik, de nem a mennybe vezet, és egy pokol megmászni

2023. szeptember 4. – 13:21

Jákob létrája létezik, de nem a mennybe vezet, és egy pokol megmászni
Jamestown 1850-ben, a jobb oldalon hátul már látható a sikló pályája – Fotó: Marion and Co. / Royal Geographical Society / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Van az Ószövetségben egy ikerpár, Ézsau és Jákob. Ők annak az Ábrahámnak az unokái, akinek Isten megígérte, hogy sok-sok utódja lesz, köztük egy kifejezetten különleges, valamint neki ígért egy jó nagy darab földet, Kánaánt. Akkoriban az elsőszülöttség egész jó bónuszokkal járt: nagyobb rész az örökségből, belőlük lett a családfő, és Ézsauék családjában rá szállt az isteni ígéret is.

Jákob leginkább ez utóbbira áhítozott, úgyhogy átverte szinte vak, idős apját, és bár másodikként született, ő kapta meg az elsőszülötti áldást. Emiatt bátyja elüldözte. Mikor besötétedett, és elaludt, álmában egy létrát látott, ami a földtől a mennyországig ért, és angyalok mászkáltak rajta fel-le. Isten megígérte neki nagyjából ugyanazt, mint Ábrahámnak.

A történet több művészt is megihletett, de mit sem sejtettek arról, hogy nem kellett volna fejből megfesteniük a létrát, egyszerűen meg is látogathatták volna. Hiszen létezik, méghozzá Szent Ilona szigetén. Az igaz, hogy csak 1829-ben épült, tehát a középkori festőknek esélyük se volt megcsodálni, de nem ez a lényeg. És nem is az, hogy valójában nem a földről a mennyországba, hanem egy börtöntől egy erődig nyúlik. Valószínűleg megbújik itt egy metafora, de ne kalandozzunk el.

Szent Ilonát a legtöbben talán arról ismerik, hogy Napóleon itt töltötte utolsó, kényszernyugdíjazott éveit. Nagyjából kétezer kilométerre délnyugatra található Afrikától, és az 1500-as évek elején portugál, majd holland, végül pedig brit fennhatóság alá került, és kisebb megszakításokkal, de ez máig meg is maradt.

A lépcső napjainkban – Fotó: Leon Neal / Getty Images
A lépcső napjainkban – Fotó: Leon Neal / Getty Images

A fővárosban, Jamestownban van egy egész magas domb, amire természetesen erődöt építettek. 1700-as évekbeli térképek alapján eleinte egy kacskaringós út vezetett fel a 183 méter magasan található erődhöz, de volt, hogy kötéllétrán kellett felmászni. 1781-re már egész biztos, hogy egy kocsival is járható utat is építettek a domboldalra.

1829-ben azonban a cikcakkos utat lecserélték egy csúcsmodern kábelvasútra, ami három szamárerővel száguldozott fel-le. Szó szerint, ugyanis a hegytetőn három szamár hajtotta a csörlőt, ami a két kocsit húzó láncot mozgatta. A két sínpár közé pedig építettek egy lépcsőt, hogy könnyebb legyen őket karbantartani – ez Jákob lépcsője.

A lépcső eredetileg 700, de ma már egy útépítés miatt csak 699 lépcsőfoknyi tömör gyönyör. Teljes hossza 281,6 méter, 183 méter magasba visz fel, és van, ahol 87 százalékos, azaz 41 fokos az emelkedő. A sziget hét csodájának egyike, főleg, mióta 2000-ben lámpákat szereltek mellé. Bár a drótvasutat 1871-ben leállították, mert termeszek megették a faaljakat (talpfákat), a lépcső ma is használatban van. Sőt, sok futónak csábító kihívás, és az évente rendezett futófesztiválon versenyeznek is rajta. A jelenlegi rekord 5:16,78, ezt Graham Doig állította fel 2013-ban – négykézláb. Azért ráfért már egy kis karbantartás, ami 2023 áprilisában ért véget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!